استخراج رمزارز

آیا استخراج اتریوم با لپ تاپ صرفه اقتصادی دارد؟

خرید انبوه لپ تاپ برای استخراج رمز ارز در چین خبرساز شده است. آیا انجام این کار، صرفه‌ی اقتصادی دارد؟ چه‌مدت طول می‌کشد تا لپ‌تاپ‌ها به سوددهی برسند؟

وقتی بخواهید اتریوم (Ethereum) استخراج کنید اما به بهترین کارت‌‌های گرافیک دسترسی نداشته باشید، چه کاری انجام می‌دهید؟ برای برخی کاربران، منطقی‌ترین گزینه تهیه‌ی لپ تاپ بدل‌کردن آن به ریگ استخراج است.

به‌نوشته‌ی خبرگزاری تامز هاردور، در ابتدا گزارش‌هایی از تمایل چینی‌ها به خرید انبوه لپ‌تاپ‌های نسل جدید و اتصال جمعی آن‌ها به برق متصل برای استخراج رمز ارز اتریوم منتشر شد؛ اگرچه باور کردن این موضوع برای‌مان سخت بود،‌ کاربری با نام BTCer در ویبو چندین تصویر و همچنین یک ویدئو را منتشر کرد تا ثابت کند که کاربران چینی واقعا دست‌به انجام چنین کاری زده‌اند.

با درنظرگرفتن این موضوع که مزرعه‌های استخراج موردبحث از لپ‌تاپ‌های گران‌قیمت تشکیل شده‌اند، سؤال‌هایی در ذهن ما ایجاد می‌شود: چه‌مدت طول می‌کشد تا هزینه‌ی صرف‌شده برای لپ‌تاپ‌ها معادل ارزش رمز ارز استخراج‌شده شود؟ ماینرهای لپ تاپ پس از چه‌مدت شروع‌به کسب سود می‌کنند؟

نتایج متعددی به‌دست آمده، اما همان‌طور که پیش‌تر برخی تحلیلگران اعلام کرده بودند، پهنای باند حافظه‌ی کارت گرافیک، فاکتوری بسیار پراهمیت در تعیین قدرت کلی هش است. تمامی پردازنده‌های گرافیکی سری RTX 2000 انویدیا دارای هشت گیگابایت حافظه‌ی گرافیکی GDDR6 هستند و پس از تقویت شدن به قدرت حدودا ۴۵ مگاهش‌برثانیه دست می‌یابند؛ درحالی‌که کارت‌های گرافیک کلاس دسکتاپ RTX 3060 Ti و RTX 3070 سرعت ۶۰ مگاهش‌برثانیه را ارائه می‌دهند.

مدل لپ تاپ کارت گرافیک RTX 3060 دارای رابط حافظه‌ی ۱۹۲ بیت است و همین موضوع از افت عملکرد ۲۵ درصدی آن حکایت می‌کند. برهمین اساس قدرت هش ارائه‌شده توسط RTX 3060 کلاس لپ تاپ به حد کارت‌های گرافیک کلاس دسکتاپ سری RTX 2000 می‌رسد.

خبر خوب، حداقل برای لپ‌تاپ‌ها، این است که پایین بودن سرعت کلاک پردازنده‌ی گرافیکی به‌طور عمومی مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند و اورکلاک کردن حافظه در خیلی از مواقع کار عاقلانه‌ای محسوب نمی‌شود، چون مصرف انرژی را بالا می‌برد و گرمای زیادی ایجاد می‌کند.

کارت گرافیک کلاس لپ تاپ RTX 3060 به‌هنگام استخراج رمز ارز به توان حدودا ۸۰ تا ۹۰ وات دست پیدا می‌کند و می‌توان گرمای ناشی از این توان را با سیستم خنک‌کننده‌ای مناسب، دفع کرد. آیا لپ تاپ می‌تواند در این توان به‌صورت ۲۴ ساعته کار کند؟ احتمالا بدون کمک اضافی، این امکان وجود ندارد. آن‌طور که به‌نظر می‌رسد ماینرهای لپ تاپ درحال پیدا کردن راهکارهایی برای این موضوع هستند.

لپ‌تاپ‌های موجود در اکثر تصاویر مقاله ظاهرا متعلق‌به شرکت Hasee هستند. بهترین حدسی که می‌توانیم بزنیم این است که هر یک از لپ‌تاپ‌ها حدودا ۱٬۳۸۰ دلار قیمت داشته باشند. بااین‌حال تهیه‌ی لپ‌تاپ‌ها در حجم انبوه احتمالا با تخفیف همراه می‌شود و خریداران می‌توانند هر لپ تاپ را در ازای پرداخت ۱٬۲۰۰ دلار یا کمتر بخرند؛ البته در هر صورت برچسب قیمت ۱٬۲۰۰ دلاری برای لپ تاپی که به قدرت هش ۴۰ تا ۴۵ مگاهش‌برثانیه دست پیدا کند، زیاد است.

مطابق قیمت جدید اتریوم، به‌نظر می‌رسد هر لپ تاپ می‌تواند در طول هر روز ضمن مصرف برق به ارزش ۰٫۲۰ دلار، حدودا ۶٫۵۰ دلار اتریوم استخراج کند. با درنظرگرفتن ذات ناپایدار ارزهای رمزنگاری‌شده، ارزش اتریومی که لپ تاپ در روز استخراج می‌کند ممکن است در زمانی سریع بالا و پایین شود. بااین‌حال در نرخ فعلی، ۲۲۰ روز طول می‌کشد تا ارزش اتریوم استخراج‌شده هم‌سطح با ارزش لپ تاپ شود. این هزینه بدون درنظرگرفتن هزینه‌های مربوط به اجاره‌ی مکان، هزینه‌ی تهیه‌ی قفسه، هزینه‌ی فن‌های خنک‌کننده و برخی پیش‌نیازهای دیگر محاسبه شده است.

کارشناس تامز هاردور می‌گوید فردی را می‌شناسد که چند سال پیش ازطریق لپ تاپ مجهز به کارت گرافیک GTX 1080 فرایند استخراج رمز ارز را عملی کرده است (در سال ۲۰۱۷ که ارزش ارز‌های رمزنگاری‌شده به‌یک‌باره بالا رفت). لپ‌تاپی که آن فرد مورداستفاده قرار داد، توسط MSI ساخته شده بود و بیش از ۲٬۰۰۰ دلار قیمت داشت. چهار ماه بعد، پردازنده‌ی گرافیکی لپ تاپ خراب شد. پس از سوختن پردازنده‌ی گرافیکی، این فرد لپ تاپ را تعویض کرد و فرایند تعویض سه هفته طول کشید؛ او روی لپ‌تاپ جدید استخراج رمز ارز انجام نداد. از همین‌رو پیش‌بینی می‌کنیم در ماه‌های آینده صدها لپ تاپِ‌ سوخته در شبکه‌های اجتماعی خبرساز شوند.

چشم‌انداز بلندمدت چنین رویکردی برای استخراج رمز ارز، بسیار سؤال‌برانگیز است. به‌نظر می‌رسد که کاربر BTCer به این موضوع اهمیتی نمی‌دهد. BTCer در پستی جدید نوشت قبلا در فروشگاه مشغول به کار بوده، اما اکنون در همان فروشگاه به‌صورت ۲۴ ساعته رمزارز استخراج می‌کند. او می‌گوید هر روز استراحت می‌کند تا در پایان ماه رمز ارزها را بفروشد و هزینه‌ی رهن فروشگاه را پرداخت کند.

حتی اگر جوانب بلندمدت رویکرد استخراج اتریوم با لپ تاپ را نادیده بگیریم، همچنان این سؤال برای ما ایجاد می‌شود که BTCer چگونه توانسته به صدها لپ تاپ دسترسی پیدا کند؟ حتی قیمت تمام‌شده نیز قطعا بسیار زیاد است (حدودا نیم میلیون دلار یا حتی بیشتر). چه کسی این همه لپ تاپ مخصوص بازی را به ماینرها می‌فروشد؟‌ براساس تصاویر، پاسخ شرکت Hasee است. اتفاقی مشابه در دنیای کارت‌های گرافیک کلاس دسکتاپ نیز رخ می‌دهد.

تمامی کارت‌های گرافیکی که به‌صورت آنلاین فروخته می‌شوند، در زمانی کوتاه موجودی‌شان به اتمام می‌رسد. بااین‌همه تصاویر مزارع استخراج رمز ارز با ده‌ها یا حتی صدها کارت گرافیک مشابه بارها و بارها در شبکه‌های اجتماعی دیده شده است. این موضوع نشان می‌دهد که فروشندگان کارت گرافیک احتمالا درحال فروش مستقیم محصولاتشان به ماینرها هستند؛ ماینرهایی که تقریبا به‌طور قطعی می‌توانیم بگوییم حاضرند پول بیشتری برای کارت‌های گرافیک پرداخت کنند.

 

مطالب مرتبط
ارسال یک پاسخ

نشانی رایانامه‌ی شما منتشر نخواهد شد.